ТектСецуре Ревиев

Започнимо с прегледом ТектСецуре-а гледајући зашто нам је свима потребан шифрирани текстуални сервис за свакодневни живот. Као што многи од вас вероватно знају, текстуалне поруке које шаљемо са нашег телефона нису сигурне. Паметни телефони шаљу не-говорну комуникацију (текст, видео, аудио итд.) Користећи СМС и ММС (Сервис кратких порука) и (Услуга мултимедијских порука). СМС се користи за поруке од највише 160 знакова. ММС се користи за поруке веће од ове са максималним задатком који поставља оператер и укључује текст, фотографије, видео и аудио датотеке.


ТектСецуре Мессенгер

Обично се те поруке на Андроид уређајима шаљу помоћу субпар енкрипције или само обичног текста и може их прочитати свако ко има приступ њима. Те се поруке обично шаљу центру за слање порука мобилног оператера, а затим га шаљу примаоцу ако користи исти носилац. Ако прималац не користи истог носача као пошиљалац, они се преко Интернета шаљу превознику примаоца, који затим прослеђује потом примаоцу. Понекад се те поруке смештају за слање ако прималац није доступан.

Као што видите, постоји велика могућност да неко пресреће било који текст послан са вашег мобилног уређаја. СМС и ММС су увек имали проблема са њима нежељене поште и лажно представљање јер није потребна аутентификација идентитета да би их послали и примили. Поред тога, ове се поруке чувају у обичном тексту на вашем уређају, тако да свако ко има приступ вашем телефону може да их прочита. ТектСецуре може помоћи у решавању многих ових проблема.

Сви ови проблеми постојали су и пре него што је откривено да НСА шпијунирао те. Као што можете видети да ли желите да задржите текст са сарадницима, пријатељима или породицом приватним, морате да шифрирате податке и будете у могућности да потврдите идентитет примаоца. Управо је то разлог зашто је Вхиспер Системс основан ради пружања приватних, сигурних порука за свакога.

Вхиспер Системс је био мали безбедносни старт-уп, чији су суоснивачи Мокие Марлинспике (псеудоним) и Стуарт Андерсон 2010. године. Објавио је апликацију за текстуалне поруке под називом ТектСецуре Привате Мессенгер за слање и примање шифрованих текстуалних порука у мају 2010. године. У новембру 2011, Вхиспер Систем и два талентована оснивача стекао је Твиттер како би појачао свој безбедносни тим. Због тога је ТектСецуре снимљен ван мреже. Децембра 2011, Твиттер је објавио ТектСецуре као бесплатну и опен-соурце апликацију под лиценцом опште јавне верзије 3 (ГПЛв3) .

Контролна листа сигнала / РедПхоне ЕФФ

Јуна 2014, Сецуре Мессагинг Сцорецард, пројекат Фондације Елецтрониц Фронтиер (ЕФФ) дао је ТектСецуре за Андроид мобилну апликацију из компаније Опен Вхиспер Системс 7 од 7 чекова. Они су примили чекове за шифрирање у транзиту, за шифрирање тако да их провајдер не би могао прочитати, пружајући начин да се провери идентитет контаката, има тајност прошлих комуникација ако су кључеви угрожени, да ли је код отворен за независни преглед, јер сигурносно дизајниран правилно документиран и недавно проверен његов код. Апликација ТектСецуре је бесплатна и потпуно отвореног кода.

Посетите ТектСецуре

Безбедан текст помоћу програма ТектСецуре за Андроид

Сада започнимо преглед мобилне апликације ТектСецуре компаније Опен Вхиспер Системс. ТектСецуре је уграђен у популарни Андроид алтернативни ОС ЦианогенМод.  Андроид уређаји са инсталираним ЦианогенМод-ом сви су компатибилни са апликацијом ТектСецуре. Корисници ЦианогенМод-а могу да користе било коју СМС апликацију и даље користе додатну безбедност и приватност коју пружа ТектСецуре. ЦианогенМод је потврдио корисничка база од 10 милиона са чак 20 милиона процењених корисника у дивљини (корисници не морају да региструју ОС). ТектСецуре је такође имплементиран са Фацебоок-овим ВхатсАпп-ом, али на такав начин да није компатибилан са ТектСецуре корисницима и шифровање се не може проверити јер је код затворен.

ТектСецуре је бесплатна и опен-соурце шифрирана апликација за поруке за Андроид објављена под ГПЛв3 лиценцом. ТектСецуре омогућава корисницима да шаљу шифриране текстуалне поруке, аудио поруке, фотографије, видео записе, контактне информације и широк избор емотикона преко податковне везе између корисника ТектСецуре-а. ТектСецуре поруке су такође компатибилне с онима које су послате из Сигнал фор иОС. Овим путем ТектСецуре на Андроид-у размењује сигурно шифроване поруке са корисницима који покрећу апликацију Сигнал на својим иОС паметним телефонима и таблетима. ТектСецуре се такође може користити за слање и примање нешифрирани СМС и ММС, са корисницима који немају инсталирану апликацију ТекСецуре или Сигнал. Користи енд-то-енд енкрипцију и пружа тајност напријед, будућу тајност и занијекну провјеру аутентичности како би осигурао све тренутне поруке корисницима ТектСецуре-а и сигнала. Такође вам омогућава да користите пасспхасе за шифрирање порука на свом уређају. ТектСецуре тренутно није компатибилан са Андроид таблетима.

Протокол за шифрирање порука ТектСецуре шифриран је протокол за крај до краја са гаранцијама за непорецивост и тајношћу напријед на нивоу поруке, слично као Поверљиво (ОТР) поруке. Користи ефемерни кључ Цурве25519, АЕС-256 битну енкрипцију и ХМАЦ-СХА256 хасхтификацију као криптографске примитиве ниског нивоа. ТектСецуре протокол је дериват ОТР-а чија је главна разлика та што користи кључеве елиптичне криптографије (ЕЦЦ). ОТР протокол користи ДСА кључеве које је одобрио Национални институт за стандарде и технологију (НИСТ). Њихове су неке полемике у вези с тим НСА позади за НИСТ кључеве али то још није дефинитивно доказано. Управљање кључевима управља Аколотл, криптографска ратка ракета коју су развили Мокие Марлинспике и Тревор Перрин. То омогућава степен „будуће тајности“ за ваше поруке. Верзија 2 програма ТектСецуре користи варијанту аксолотл ратхета и протобуф записа без заглавља.

Инсталирање апликације ТектСецуре на Андроид телефон је једноставно:

 • 1. корак – Преузмите ТектСецуре апликацију из Гоогле Плаи продавнице и инсталирајте је
  • Додирните „Инсталирај“ и прихватите Услове услуге (дозволе за апликације) одабиром „Прихвати“.
  • Апликација ће се аутоматски преузети и инсталирати.
  • Напомена – Ако се не слажете са дозволама апликације, инсталација ће отказати.
 • Корак 2 – Конфигурација и почетно подешавање
  • Региструјте свој телефон – унесите своју земљу (где је купљена СИМ картица) и број телефона и притисните регистар (необвезно)
   • Добићете СМС поруку са шестоцифреним кодом да потврдите регистрацију
   • Ако није примљен ниједан СМС, можете да одаберете да чујете 6-цифрени аутоматски говорни код.
   • Овјерите регистрацију
 • Увези тренутне СМС поруке у шифровану базу података
 • Направите ТектСецуре заданом апликацијом за размену порука
 • Креирајте лозинку да бисте шифровали ваше локалне податке
  • Ово шифрира ваше податке локално на вашем уређају, као и у транзиту.
  • Напомена – Ако прескочите овај корак, ваше поруке ће и даље бити шифроване у транзиту, али на вашем локалном уређају
  • Нека се ТектСецуре аутоматски закључа након периода неактивности који сте поставили

Испод је неколико снимака заслона апликације ТектСецуре у акцији. Последња слика приказује стварање групе помоћу апликације.

ТектСецуре Привате Мессенгер

Сада можете започети сигурну размјену порука са пријатељима и породицом тако што ћете их одабрати са своје листе контаката. Ако и ви и ваш пријатељ користите ТектСецуре за Андроид или Сигнал за иОС, поруке ће се аутоматски слати шифроване преко Интернета. Иначе, ако ваш прималац нема ТектСецуре или Сигнал, порука ће бити послата нешифрирана путем СМС-а. ТектСецуре поруке које се шаљу сигурно путем Интернета имају плаву позадину, а поруке послате преко СМС-а имају зелену позадину. Ако притиснете и задржите плаво дугме за слање, отвориће се екран са могућностима који ће вам омогућити да одаберете начин слања поруке. ТектСецуре 2.7.0 и новије верзије ће подржавати шифрирање само путем ТектСецуре транспорта или отвореног СМС / ММС-а. Сервери отвореног шаптача никада немају приступ јер се кључеви локално чувају на вашој машини и не похрањују ваше податке.

Међу осталим карактеристикама које апликација има могућност стварања група из ваших контаката за слање групних порука. Слично као и слање појединачних порука, ако неко у вашој групи нема ТектСецуре или сигнал, порука ће бити послата коришћењем ММС-а. Иначе се порука шаље свим члановима групе шифрованим путем Интернета. ТектСецуре омогућава слање слика, видео и аудио датотека контактима. Коначно можете да потврдите идентитет примаоца помоћу њихове технологије отиска прста.

ТектСецуре преглед: закључак

Опен Вхиспер Системс је волонтерски и приватно финансиран пројекат у заједници који је прерастао из потребе за сигурним, једноставним апликацијама за приватност за масе. Један од пројеката који тренутно подржава је ТектСецуре Привате Мессенгер за Андроид. Овај програм пружа Андроид корисницима начин да осигурају да су све њихове текстуалне поруке приватне и сигурне. Омогућава корисницима ТектСецуре-а да шаљу шифроване поруке било другим ТектСецуре-у за Андриод кориснике или Сигналу за иОС кориснике. Такође им омогућава да потврде идентитет примаоца поруке користећи своју технологију отисака прстију. Тако да свако ко има неку од горе наведених апликација може послати сигурне, шифроване текстуалне поруке, слике, видео записе или аудио датотеке користећи Ви-Фи или податке путем Интернета другима који такође користе те апликације. То им омогућава да уштеде новац јер избјегавају могуће СМС и ММС трошкове.

Апликација ТектСецуре наизглед је интегрисана са Андриодовом листом контаката, тако да свако може лако да је користи. Све текстуалне поруке између оних које имају било коју од горе наведених апликација шифрирају се подразумевано пре него што се пошаљу њиховом предвиђеном примаоцу. Пошто се ово шифровање догађа на локалном уређају, чак и сервери Опен Вхиспер Системс не могу да виде поруку и не спремају ваше податке, тако да можете бити сигурни да је комуникација приватна и сигурна. Ако прималац нема инсталирану ниједну од горе наведених апликација, порука ће бити послата коришћењем некодираног СМС-а или ММС-а. То га чини погодним као замена за Андроид редовну апликацију за размену порука. ТектСецуре је бесплатан и отвореног кода под општом јавном лиценцом верзије 3 (ГПЛв3). Отворени Вхиспер Системс тренутно ради на развоју проширења ТектСецуре прегледача. Ако имате Андроид телефон, препоручујемо вам да испробате апликацију за себе и да поврате приватност коју сте имали приликом слања порука са породицом и пријатељима.

Посетите ТектСецуре

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map